Psalmul 15: Standardul lui Dumnezeu!
- Patricea Mitrofan
- 28 mar. 2020
- 4 min de citit
Un Psalm al lui David.
1. Doamne, cine va locui în cortul Tău?
Cine își va așeza locuința pe muntele Tău cel sfânt?
2. Cel ce umblă fără pată,cel ce face dreptate
și cel ce spune adevărul din inimă.
3. El nu bârfește cu limba lui,nu‑i face rău prietenului său
și nu aruncă dispreț asupra semenului său.
4. Cel ticălos este disprețuit în ochii lui,însă
îi onorează pe cei ce se tem de Domnul.
El nu‑și schimbă jurământul,chiar dacă l‑a făcut spre paguba lui.
5. El nu‑și dă banii cu dobândă
și nu ia mită împotriva celui nevinovat.
Cel ce face aceste lucruri nu va fi clătinat niciodată!"
Când citesc psalmul 15 îmi amintesc cu drag diminețile în care eram trezită de o mandolină și vocea lui tata care o acoperea pe cea a mamei. Veneam și eu lângă ei și găseam Biblia mare deschisă ba la Proverbe, ba la Psalmi. Mai studiau și alte cărți, dar pe astea mi le amintesc. Și parcă am imaginea Psalmului 15 subliniat în acea carte grea și mare, pe acea măsuță mică dintre două fotolii din veranda de jos de la Corbu. Frumos tablou. Chiar citeam astăzi la finalul cărții Iosua cum Israel a slujit pe Domnul cât a trăit Iosua și bătrânii care cunoscuseră pe Domnul. Apoi poporul s-a stricat pentru că nu îl cunoștea pe Domnul.
În lumina a ceea ce se întâmplă în ultima vreme, vreme în care generația părinților este amenințată, frați slujitori sunt în spital sau au fost luați dintre noi, mă gândeam, ce ar face generația mea dacă Domnul ar îngădui să ne ia generația părinților/bunicilor și am pierde comoara aceasta minunată. Părinții noștri au trecut prin persecuția comunistă, iar credința lor testată ne-a inspirat. Ce ar face generația mea fără părinți, bunici, slujitori, frați bătrâni care ne-au modelat viața de credință?
Mântuirea nu se moștenește, și dacă generația mea nu l-a cunoscut și experimentat pe Domnul în mod personal, învățând de la părinți, dar interiorizându-și această credință, viitorul nu sună bine.
Dar dacă noi am fi luați acum, ce am lăsa în urmă noastră? Sădim noi în copii dragostea de Hristos? O demonstrăm noi în relațiile din casă prin o îmbinare înțeleaptă între autoritatea și harul pe care trebuie să le arătăm, având în vedere că la rândul nostru avem un Tată ceresc sfânt și îndurător? Sper să nu lăsăm doar filosofii și teorii în urmă, ci o viață trăită și modelată după chipul lui Hristos.
Revenind la acest psalm, David inspirat de Duhul creionează standardul lui Dumnezeu pentru umanitate, pentru că aceasta să poată locui în cortul Său, pe muntele lui cel SFÂNT!
Lui Moise i s-a spus să își desfacă încălțămintea înaintea lui YHWH pe munte, spre deosebire de Hristos, căruia Ioan a spus că nu e vrednic să îi dezlege încălțămintea (Ioan care ținea Legea lui Moise cu sârguință).
Tot Psalmul 15 pare un test cu 10 criterii de evaluare, la care îmi dau seama că eșuez cu desăvârșire, e un fel de predică de pe munte:
Cine va locui cu Domnul?
1. Cel ce umblă în Integritate - neprihănire, incoruptibilitate, caracter intact, întreg
2. Cel ce face dreptate - nu doar pentru el ci și pentru altul, și în societate
3. Cel ce spune Adevărul din inima - adevărul gol goluț, fără rețineri, fără omiteri
4. Cel ce nu bârfește cu limba lui - grea porunca pentru femei
5. Cel ce nu face rău prietenului său / Nu arunca insulte asupra lui - în predică de pe munte se duce la un alt nivel - face bine dușmanului; binecuvintează pe cel ce îl blestema
6. Cel ce disprețuiește pe cel vrednic de disprețuit - în lumina Evangheliei aș interpreta să disprețuiesc păcatul și sa nu mă asociez cu oameni care ma duc în păcat
7. Cel ce cinstește pe cei ce se tem de Domnul - să ai că inspirație eroii credinței nu actori sau staruri slăvite de lume
8. Cel ce nu-și ia vorba înapoi - sunt de cuvânt, chiar dacă au jurat spre pagubă lor - spre deosebire de cei descriși de Pavel în Români (călcători de cuvânt)
9. Cel ce nu-și dă argintul cu dobânda - împrumută doar cu interes, face bine interesat
10. Nu acceptă daruri - mită ca să-l nedreptățească pe cel nevinovat.
Dacă suntem sinceri cu noi înșine trebuie să recunoaște că măcar la câteva criterii picăm testul (dacă nu la toate într-o mică-mare măsură). Iar în epistolă lui Iacov citim că cine greșește într-o singură poruncă a călcat toată legea. Poate ne gândim că fac alții pomeni pentru noi și poate poate vom fi strămutați in rai. Vă amintesc de psalmul 49:7-8:
"Cu siguranță un om nu‑l poate răscumpăra pe fratele său, nici nu‑I poate da lui Dumnezeu prețul răscumpărării lui. Răscumpărarea sufletului său este atât de scumpă, încât nu va putea plăti niciodată."
Ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu. Psalmul acesta mi-a amintit faptul că singurul care a luat 10 cu brio la test este Hristos căruia nu suntem vrednici să îi legăm încălțămintea, dar care a decis să ne acorde rezultatul lui, sa ne îmbrace în neprihanirea Lui, dacă ascultam chemarea la pocăință și credință în El. Și asta nu pentru a lenevi și a nu aduce rod ci pentru a trăi în libertate, bucurie și a aduce mai mult rod rămânând în viță.
Mulțumim Tată pentru Hristos și minunată răscumpărare prin El!
Comments