top of page
Caută

Bădie, ne-am luat și e minunat!

  • Poza scriitorului: Patricea Mitrofan
    Patricea Mitrofan
  • 10 nov. 2017
  • 3 min de citit

Săptămâna trecută am lucrat la un proiect care mi s-a părut foarte simpatic: două tricouri personalizate, amuzante, cu un mesaj pur românesc.


Proiectul acesta mi-a trezit amintiri frumoase care parcă s-au petrecut ieri, și în același timp parcă a trecut o veșnicie de șapte ani :) . Mă întrebam cum ar fi dacă aș avea posibilitatea să ma întorc în timp pentru a-mi da câteva sfaturi la început de drum? ce m-aș sfătui? Deși cred că mai avem nevoie să învățam și să ne maturizam în relația noastră am vrut totuși să fac acest exercițiu de imaginație.


Cred că prima întrebare a Patriciei de acum șapte ani, după ce ar leșina de câteva ori până ar accepta ideea de mașină a timpului, ar fi:

- Hei da ce s-a întâmplat cu tine că ești cam cercănată ? tot simpatică :) dar cam obosită ? îți face zile fripte bădie?

Dar am să îi spun să nu sară cu prejudecăți deoarece tocmai acestea ar putea să îi facă zile fripte. Oboseala este de fapt de la mult visații copii pentru că va fi binecuvântată cu două comori extraordinare (care nu prea dorm), pe lângă comoara care este bădie, și dacă nu ar fi el cearcănele ar fi pana la gură. Bine că este el care să preia schimbul doi.


Lăsând gluma la o parte cred că mi-ar fi fost utile următoarele sfaturi:


1. Ai grijă la prejudecăți și comparații. Voi sunteți unici, o familie nouă, o celulă nouă. Fiecare să ia pentru el ce este bun de la alții dar să nu-și proiecteze asupra celuilalt o mulțime de așteptări nerealiste. Acestea pot aduce multe frustrări. Adu-ți aminte că și tu și el sunteți oameni slabi care o vor da în bară de multe ori.


2. Nu încerca tot timpul să schimbi la celălalt ce ți se pare ție greșit. Concentrează-te pe tine și ce ai putea schimba la tine în asa fel încât să fii pentru celălalt o motivație să fie mai bun.


3. Iartă dacă ți s-a greșit și cere-ți iertare dacă ai greșit. Nu lasă mândria să guverneze în conflicte.


4. Soțul tău nu este ghicitor. Comunică ceea ce ai pe inimă dar alege momentul potrivit. . Atunci când intră pe ușă, e obosit și flămând și ar vrea o secundă de liniște, și o masă caldă să își revină, nu este un moment bun în care să îi prezinți proiectele tale pentru următorii zece ani :)


5. Dacă partenerul ți-a greșit și nu își cere iertare pentru că nu crede că ți-a greșit? Asta este mai dificil pentru că egoismul și mândria pot duce la conflicte nerezolvate care vor ieși la iveală în cele mai nefavorabile momente. Am învățat că soțul meu este o parte din mine, "aproapele" cel mai aproape de care sunt responsabilă ca și creștin. Asa că ținta mea în rezolvarea acestei situații trebuie să fie dragostea și corectarea cu blândețe. Înainte să mă duc să îi dau în cap cu "mi-ai greșit și nici măcar nu ți-ai cerut iertare! nu îți pasă!" mă ajută dacă îl iert deja în inima mea și merg la el cu intenția de a clarifica situația și nu de a-l pedepsi pentru ce mi-a greșit. Asta îmi va schimba și tonul și atitudinea. Este foarte dificil să ierți mai ales când celalalt nici nu își dă seama că ți-a greșit, dar am învățat de la Cineva care m-a iertat "pe când eram încă păcătoasa". Asa că înainte de a aborda problema roagă-te pentru tine și partenerul tău, alege un moment potrivit pentru discuție, cere-ți iertare dacă a fost ceva care ai făcut tu să provoace reacția lui care te-a rănit și apoi spune cu blândețe ce te-a durut și de ce.


6. Investește în ieșiri cu soțul tău - la o plimbare, o cina, într-o escapada la munte/mare... Chiar dacă ai copii nu folosi asta ca pe o scuză să nu mai ieșiți voi doi, singurei. Lasă-ți copiii cu rude, prieteni, bonă... și fugiți doar voi doi.


7. Ai grijă de tine. Având grijă de tine ai grijă de alții. Asta am învățat-o de la soțul meu și mi se pare un aspect foarte important. A trebuit sa insiste de multe ori sa dorm și să mă recuperez... pentru că de multe ori sunt "control freak" cu copiii. La început părea o chestie foarte egoistă dar este adevarat ca atunci când ai grijă să mănânci când trebuie, să dormi când trebuie și poți, să te recreezi singur când ai nevoie ... atunci poți fi capabil să ai grija de alții: soț, copii, prieteni, vecini, cățel, purcel....


Mai sunt sfaturi care mi-ar fi fost utile dar cred că am amintit mai sus ce este mai important. Cred că ar fi interesant exercițiul ăsta și pentru persoane mai trecute prin viata (mamă, soacră, mătuși, bunici) ca să mai învăț din experiența altora ce se poate învăța :) Asa ca predau microfonul.











Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Reflection
  • Twitter Reflection
  • Google+ Reflection

© 2016 by Patricea Mitrofan

  • b-facebook
bottom of page